Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji ove godine održavaće se u periodu između 13. i 17. avgusta, i to po 42. put. Festival će i ove godine, osim projekcija filmova, pružiti i obilje srodnog i šireg programa.


U konkurenciji za festivalske nagrade su sledeća filmska ostvarenja: „Ederlezi Rising“ scenariste Dimitrija Vojnova i reditelja Lazara Bodrože, „Grande Punto“ scenariste i reditelja Vanje Hovana, „O bubicama i herojima“ scenarista Nikole Pejakovića, Dimitrija Vojnova i Petra Pašića, u režiji Petra Pašića, „Horizonti“ scenariste i reditelja Svetislava Dragomirovića, „Meso“ scenariste Nikole Pejakovića i reditelja Saše Hajdukovića, „Nigde“ scenariste i reditelja Predraga Velinovića, „Izgrednici“ scenarista Đorđa Milosavljevića i Milana Konjevića i reditelja Dejana Zečevića, „Prokleti“ pas scenariste i reditelja Dragana Pešikana, „Banditi u potrazi za mamom“ Koste Ristića, i „Patuljci sa naslovnih strana“, scenariste i reditelja Milorada Milinkovića.

festival-filmskog-scenarija-plakat

I to nije sve – van konkurencije za nagrade biće prikazane po dve prve epizode serija „Koreni“ (scenariste Đorđa Milosavljevića, a u režiji Ivana Živkovića) i „Senke nad Balkanom“ (po scenariju Danice Pajović, Dragana Bjelogrlića, Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića, a u režiji Dragana Bjelogrlića). 18. avgusta, u oviru postfestivalskog programa i celine Program preko plota, festivalska publika moći će da pogleda i dve srpske manjinske koprodukcije – filmove „Žaba“ scnariste Pjera Žalice i reditelja Elmira Jukića i „Godina majmuna“ scenariste i reditelja Vladimira Blaževskog. Osim toga, biće priređena i projekcija dokumentarnog filma Zarobljeno vreme autora Milana Nikodijevića.

Tokom festivala u konfrencijskoj sali hotela Fontana biće održan stručan simpozujum na temu „TV film na filmskim festivalama“, dok će u biblioteci Vrnjačke Banje biti prirđene promocije dve knjige: „Kritičkog vodiča kroz srpski film 2000-2017“ Đorđa Bajića, Zorana Jankovića i Ivana Velisavljevića, u izdanju Filmskog centra Srbije (14. avgusta, s početkom u 19 časova) i „Više od istine – Kadijević o Kadijeviću“ Dejana Ognjanovića, u izdanju kuće Orfelin (16. avgusta, s početkom u 19 časova).

Senke nad Balkanom

Nakon pomenutog simpozijuma, 16. avgusta od 15 časova u sali bioskopa krenuće prikazivanje tri televizijske drame, nastale u koprodukciji Radio televizije Srbije i Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu; u pitanju su TV adaptacije sledećih poznatih pozorišnih komada: „Beogradska trilogija“ Biljane Srbljanović, „Paviljoni“ Milene Marković i „Ne igraj na Engleze“ Vladimira Đurđevića.

Po tradiciji, tokom trajanja festivala održavaće se i škola dramaturgije „Slobodan Stojanović“, a prvog dana festivala nakon ceremonije otvaranja uslediće koncert grupe „Kolja i Grobovlasnici“, dok će u sredu, 15. avgusta, za goste festivala biće organizanovan izlet do rodne kuće glumice Sonje Savić u Donjoj Gorevnici i Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ u Čačku. Festival će biti zatvoren svečanom dodelom nagrada 17. avgusta, počev od 20:30.

avatar
  Subscribe  
Notify of