Drama „Alcarras“ najbolji film festivala u Berlinu

Zlatnog medveda, nagradu za najbolji film ovogodišnjeg Berlinalea, dobio je u sredu španski film „Alcarras“ rediteljke Karle Simon.
„Ovu nagradu posvećujem onima koji se uprkos svim nedaćama bave poljoprivredom“, rekla je španska rediteljka Karla Simon nakon uručenja nagrade, prenosi Hina.
Film „Alcarras“ tematizuje borbu jedne španske porodice uzgajivača breskvi koja se bori protiv rušenja plantaže za potrebe proizvodnje solarne energije.

Srebrni medved za najbolju režiju dodeljen je francuskoj rediteljki Kler Denis za film „Avec amour et acharnement“.
Veliku nagradu žirija dobio je južnokorejski reditelj Hong Sangso za fllm „The Novelists Film“ a nagradu žirija dobio je meksički film „Robe of Gems“ rediteljke Natali Lopez Galjardo.
Nemačka glumica Melkem Kaptan iz filma „Rabye Kurnaz protiv Georga W. Busha“ dobitnica je Srebrnog medveda za glavnu ulogu. Ove godine se dodeljuje samo jedna nagrada za glavnu ulogu s obzirom na to da se više ne dele nagrade za glavnu mušku i žensku ulogu.
Isti film, koji tematizuje borbu jedne nemačke majke turskog porekla čiji sin je nepravedno proveo nekoliko godina u logoru Gvantanamo, dobio je Srebrnog medveda za najbolji scenario koji je dodeljen nemačkoj scenaristkinji Laili Sieler.
Za glavne nagrade je ove godine konkurisalo 18 filmova. Na čelu međunarodnog žirija našao se američki reditelj Em Najt Šalaman.

Ovogodišnji 72. po redu Berlinale održava se uz stroge protivpandemijske mere uz ograničeni broj sedišta u bioskopima. I takmičarski deo je skraćen na sedam umesto uobičajenih deset dana a festival traje do nedelje projekcijama za široku publiku.
Odluka vođstva festivala da se ove godine Berlinale, uprkos napetoj epidemiološkoj situaciji održi uz prisustvo publike, naišla je na kritiku jednog dela javnosti.
Nemačka državna ministarka za kulturu Klaudia Rut u sredu je iznova odbranila ovu odluku ističući važnost Berlinalea za filmski svet. „Odluka da se Berlinale održi uživo je bila uprkos pandemiji ispravna“, rekla je Rut.
Prošle godine je Berlinale održan u dva dela: u martu virtuelno za stručnu publiku i na leto za široku publiku u bioskopima na otvorenom.

Najčitanije

spot_img

JOŠ OD AUTORA

„Venom 3“ dobio zvanični naziv i datum izlaska

Sony Pictures je danas otkrio da će treći deo Venom serijala filmova sa Tom Hardy-jem nositi naziv "Venom: The Last Dance". Takođe je potvrđeno i...

Start filma „The Batman 2“ pomeren za 2026. !

Nastavak je trebao da izađe sledeće jeseni. Sledeće godine će izaći James Gunn-ov "Superman", ali su odlaganja pogodila druge DC karaktere sa plaštom. Sinoć je...

„Super Mario braća Film“ dobijaju nastavak!!!

Kako navodi "The Hollywood Reporter" animirani hit film "Super Mario braća Film" dobija nastavak čija se premijera očekuje 3. aprila 2026. godine, skoro tri godine...

„Openhajmer“ apsolutni pobednik ovogodišnje dodele nagrade „Oskar“

Film Openhajmer osvojio je sedam Oskara, među kojima su oni za najbolji film, režiju, glavnu i sporednu mušku ulogu, a sledi film Jorgosa Lantimosa...