Jubilarni 10-i Kraljevski filmski festival

   Kraljevski filmski festival (KFF), jedinstven po tome što u prvi plan stavlja umetnike iz postprodukcije filma, prikazaće u jubilarnom, desetom izdanju, koje će biti održano od 27. do 30. avgusta u Kraljevu – 37 filmova iz celog sveta u takmičarskom programu.
Članovi žirija 10. KFF-a su reditelj Predrag Velinović, direktor fotografije Milorad Glušica i montažerka Anika Tesla.
Na 10. KFF-u, koji će biti otvoren 27. avgusta u 15 sati u bioskopu Kvart, biće dodeljene nagrade za najbolji film, najbolju montažu i za najbolji dizajn zvuka, kao i nagrada mladog žirija, koju dodeljuju posetioci uzrasta od 15 do 20 godina, čiji rad prati mentor.
Za 29. avgust od 14 sati u bioskopu Kvart najavljen je masterklas Jelene Maksimović, jedne od trenutno najprepoznatljivijih montažera u Srbiji. Diplomirala je FTV montažu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a kao montažerka, korediteljka i koscenaristkinja radila je na filmovima koji su prikazivani na internacionalnim filmskim festivalima u Kanu, Veneciji, Berlinu, Lokarnu, Roterdamu, Torontu, Sarajevu… Pored filma, ostvarila je brojne saradnje na polju video radova, prostornih instalacija, pozorišnih predstava.
Zatvaranje 10. KFF-a biće 30. avgusta u 15.30 sati uz dodelu nagrada i projekciju filma “Nigde” reditelja Predraga Velinovića, u kojem glavne uloge igraju Nebojša Milovanović, Marija Bergam i Miloš Samolov.

Prikazivanjem zanimljivih filmova, razgovorima sa montažerima, dizajnerima zvuka, majstorima vizuelnih efekatam, specijalizovanim predavanjima iz post-produkcije i drugim aktivnostima, KFF nudi jedinstven sadržaj kako u Srbiji, tako i u ovom delu Evrope.
Cilj KFF-a je da posetiocima ukaže na filmsku umetnost kao neodvojivi deo svakodnevnog života i da istovremeno pruži inspirativan, nov i svež pogled na film kroz prizmu post-produkcije. Takođe, KFF želi da afirmiše poznate i promoviše neafirmisane filmske umetnike sa domaćih i stranih prostora, te da razmenom znanja i iskustava doprinese poboljšanju filmskog kadra u Srbiji, a da široj publici ukaže na značaj post-produkcije u stvaranju filmske umetnosti.
Osim u bioskopu Kvart, festivalski program biće odražan i u Kulturnom centru “Evergreen”, gde će 30. avgusta biti prikazani pobednički filmovi.
Festival je podržan od Ministarstva kulture i informisanja Srbije, kao i gradskih vlasti Kraljeva.
Festivalski sajt je kff.rs, a program sa satnicom nalazi se u Kalendaru portala SEEcult.org
Jubilarni 10-i Kraljevski filmski festival • Bioskop KVART

 

Najčitanije

spot_img

JOŠ OD AUTORA

„Venom 3“ dobio zvanični naziv i datum izlaska

Sony Pictures je danas otkrio da će treći deo Venom serijala filmova sa Tom Hardy-jem nositi naziv "Venom: The Last Dance". Takođe je potvrđeno i...

Start filma „The Batman 2“ pomeren za 2026. !

Nastavak je trebao da izađe sledeće jeseni. Sledeće godine će izaći James Gunn-ov "Superman", ali su odlaganja pogodila druge DC karaktere sa plaštom. Sinoć je...

„Super Mario braća Film“ dobijaju nastavak!!!

Kako navodi "The Hollywood Reporter" animirani hit film "Super Mario braća Film" dobija nastavak čija se premijera očekuje 3. aprila 2026. godine, skoro tri godine...

„Openhajmer“ apsolutni pobednik ovogodišnje dodele nagrade „Oskar“

Film Openhajmer osvojio je sedam Oskara, među kojima su oni za najbolji film, režiju, glavnu i sporednu mušku ulogu, a sledi film Jorgosa Lantimosa...