11. Kraljevski filmski festival

2023čet31avg(avg 31)12:00ned03sep(sep 3)20:0011. Kraljevski filmski festival

Detalji događaja

Kraljevski filmski festival (KFF), jedinstven po tome što u prvi plan stavlja umetnike iz postprodukcije filma, prikazaće u svom jedanaestom izdanju, koje će biti održano od 31. avgusta do 03. septembra u Kraljevu – 43 filmova iz celog sveta u takmičarskom programu.

2. septembra od 13:00 časova u velikoj sali bioskopa KVart će biti održano predavanje na temu „Dizajn zvuka na filmu“.
Dizajn zvuka je, u umetničkom i kreativnom smislu, neizostavni deo doživljaja ma kog dela iz oblasti dramskih i audiovizulenih umetnosti. Od stručnosti i kreativnosti dizajnera zvuka zavisi kvalitet sveukupne zvučne slike,a samim tim i kvalitet filma u celini. Komponente koje dizajniranji zvuka koriste pri stvarnju zvučne slike filma su dijalog, zvučni efekti i muzika.
Predavač: Slobodan Mihajlović je nagrađivani dizajner zvuka koji je radio sa nekima od najznačajnijih evropskih reditelja uključujući Emira Kustruicu i Kristia Puijua. Njegovo iskustvo u klasičnoj muzici i radio drami omogućilo mu je da tokom svoje karijere stvara imerzivne zvučne slike koje su sinematične a ujedno i simfonijske. Docent je na kaderdi za Snimanje i dizajn zvuka, Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

Za 03. septembar od 12:oo časova najavljeno je predavanje Darka Subotina na temu „Vizuelni efekti i animacija i Game Art“
Darko Subotin je diplomirani audio vizuelni umetnik i master vizuelnih efekata. Nakon završetka Akademije umetnosti u Novom Sadu, počeo je raditi kao stručni saradnik na istoj od 2009. godine.
Darko Subotin je suosnivač nove katedre na Fakultetu Dramskih Umetnosti, Katedre za vizuelne efekte animaciju i gejm art. Kao ključni kreator budućnosti akademskog programa u oblasti vizuelnih efekata, dobio je zvanje docenta i postao profesor na Fakultetu Dramskih Umetnosti u 2021. godini.
Pored toga, Darko je radio na brojnim projektima u industriji igara i zabave. U saradnji sa Nordeus/Gejm lab platformom i 3Lateral kompanijom, Darko je napravio kurs za kreiranje igara koristeći Fortnite Creative. Takođe je učestvovao u panelima kao što su Round Table „Innovation in the western Balkans“ održan u Italianskom istitutu za kulturu u Beogradu, i učestvovao kao panelista na Međunarodnom omladinskom samitu „Otvoreni svet“ u okviru “Srbija stvara”, kampanje Sektora za digitalne, inovativne I kreativne industrije
Darko je takođe bio predavač na kursu „Train the Trainers“ u organizaciji Crater Training Centra 2021. godine, gde je podelio svoje dugogodišnje iskustvo i znanje u oblasti kreiranja video igara sa predavačima i profesorima širom Srbije. Pored toga, Darko je učestvovao kao predavač na kursevima kao što su Playing Narratives, Unreal Day i Summer of Unreal.
Ove godine, Darko je bio predavač na Epic Fellowship programu, koji je prvi put održan uživo sa polaznicima iz regiona.
Istog dana od 14 sati u bioskopu Kvart najavljen je masterklas Vanje Kovačevićć, jedne od trenutno najprepoznatljivijih montažera u Srbiji. Diplomirala je FTV montažu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a trenutno je doktorand Umetničkih doktorskih studija dramske i audiovizualne umetnosti na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.
Radila je kao novinarka i autorka na radio i TV stanici B92 (1998 – 2002).
Jedna je od osnivačica Filmkulture – Udruženja za obrazovanje u audiovizualnoj kulturi i umetnosti. Takođe, članica je Udruženja filmskih umetnika Srbije, Udruženja srpskih filmskih producenata i DocSerbia – Dokumentaristi Srbije. Vanja je 7 godina vodila program First Films First, koji je osnovao Goethe-Institut – platformu za reditelje debitante koji razvijaju svoj prvi igrani film. Radila je kao konsultant za montažu i supervizor na projektu A STEPS za AfriDocs u 2020./21. – platformi čiji je cilj približiti dokumentarce iz Afrike i cijelog svijeta raznolikoj publici.
Vanja je režirala šest kratkih igranih, eksperimentalnih i dokumentarnih filmova. Njen prvi dugometražni dokumentarni film „Zvezda je rođena“ osvojio je nagrade na međunarodnim filmskim festivalima i distribuiran je u nekoliko zemalja. Njen drugi celovečernji dokumentarni film „Supernova“ trenutno je u fazi montaže.
Kao montažerka radila je na više stotina muzičkih spotova i TV reklama; TV serijama “Pad” i “Porodica” , brojnim kratkim igranim, dokumentarnim te igranim filmovima.

Prikazivanjem zanimljivih filmova, razgovorima sa montažerima, dizajnerima zvuka, majstorima vizuelnih efekatam, specijalizovanim predavanjima iz post-produkcije i drugim aktivnostima, KFF nudi jedinstven sadržaj kako u Srbiji, tako i u ovom delu Evrope.
Cilj KFF-a je da posetiocima ukaže na filmsku umetnost kao neodvojivi deo svakodnevnog života i da istovremeno pruži inspirativan, nov i svež pogled na film kroz prizmu post-produkcije. Takođe, KFF želi da afirmiše poznate i promoviše neafirmisane filmske umetnike sa domaćih i stranih prostora, te da razmenom znanja i iskustava doprinese poboljšanju filmskog kadra u Srbiji, a da široj publici ukaže na značaj post-produkcije u stvaranju filmske umetnosti.

Festival je podržan od Ministarstva kulture i informisanja Srbije, kao i gradskih vlasti Kraljeva.

Vreme

Avgust 31 (četvrtak) 12:00 - Septembar 3 (Nedelja) 20:00(GMT+02:00)