„Strahinja Banović“ kandidat za nagradu Evropske filmske akademije

Evropska filmska akademija objavila je prvi izbor filmova koji će se ove godine takmičiti u više kategorija za nagrade EFA, a među 30 evropskih ostvarenja i jedina većinska produkcija iz našeg regiona je film Stefana Arsenijevića „Strahinja Banović“, saopštili su iz Filmskog centra Srbije.
Ovogodišnja svečana ceremonija dodele nagrada održaće se po 35. put u decembru u Rejkjaviku.
Arsenijević je sa filmom “(A)torzija” već jednom osvojio nagradu Evropske filmske akademije za najbolji kratki film 2003. godine.
„Strahinja Banović“ je svetsku premijeru imao na jednom od najvažnijih evropskih festivala, 55. Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, gde je osvojio čak pet nagrada, uključujući i glavnu nagradu, gran pri Kristalni globus za najbolji film.
Ovo je prvi put u ovom veku da je srpski film trijumfovao u glavnom takmičarskom programu na nekom od svetskih festivala najvažnije A kategorije. „Strahinja Banović“ je do sada učestvovao na 40 međunarodnih filmskih festivala i osvojio 20 nagrada. Ovo ostvarenje će se naći u domaćim bioskopima na jesen.

Film je moderna adaptacija čuvene narodne epske pesme „Banović Strahinja“, smeštena u savremeni kontekst izbegličke krize. Glavni junak je mladi migrant iz Afrike koji je, u želji da se što bolje uklopi u novu sredinu, uzeo srpsko ime Strahinja. Sa svojom ženom Ababuo on živi u izbegličkom kampu u Krnjači, dok novi talas izbeglica iz Sirije, među kojima je i harizmatični Ali, ne unese nemir u njihov život.

U snažnoj i autentičnoj ljubavnoj priči glavne uloge igraju francuski glumac Ibrahim Koma, austrijska glumica Nensi Mensa Ofei i sirijski glumac Maksim Kalil.
Značajna uloga pripala je Nebojši Dugaliću

Zanimljivo je da sve statiste i pojedine manje uloge u filmu tumače pravi migranti iz više izbegličkih kampova u Srbiji. Film je nastao u koprodukciji Srbije, Francuske, Bugarske, Luksemburga i Litvanije. Srpski producent je Miroslav Mogorović iz kuće Art & Popcorn, u saradnji sa Cinnamon filmom i podržan od Filmskog centra Srbije, Fonda Saveta Evrope Eurimaža, Filmskog fonda Luksemburga, Francuskog nacionalnog centra za film, Bugarskog nacionalnog filmskog centra, Litvanskog filmskog centra, Kreativne Evrope – MEDIA i Vlade Republike Srbije.

Najčitanije

spot_img

JOŠ OD AUTORA

Met Rivs potvrdio početak radova na filmu „The Batman 2“

Početkom ove nedelje pojavile su se informacije da "The Batman 2" naslov još uvek nije zvanično potvrđen, ali je u poslednjem intervjuu za Deadline,...

Prvi trejler za seriju „Gospodar prstenova: Prstenovi moći“

Amazonova serija  "Gospodar prstenova: Prstenovi moći" (The Lord of the Rings: The Rings of Power) dobila je svoj prvi zvanični trejler. Prednastavak slavne trilogije izlazi...

NAJAVA FILMA „SVETA PETKA: KRST U PUSTINJI“

Originalni naslov: Sveta Petka: Krst u pustinji Režija: Hadži-Aleksandar Đurović U glavnim ulogama: Milena Predić, Milica Stefanović, Filip Hajduković, Jadranka Selec, Daniel Sič, Branislav Tomašević, Andrej...

Jubilarni 10-i Kraljevski filmski festival

   Kraljevski filmski festival (KFF), jedinstven po tome što u prvi plan stavlja umetnike iz postprodukcije filma, prikazaće u jubilarnom, desetom izdanju, koje će...
X