Jubilarni 10-i Kraljevski filmski festival

   Kraljevski filmski festival (KFF), jedinstven po tome što u prvi plan stavlja umetnike iz postprodukcije filma, prikazaće u jubilarnom, desetom izdanju, koje će biti održano od 27. do 30. avgusta u Kraljevu – 37 filmova iz celog sveta u takmičarskom programu.
Članovi žirija 10. KFF-a su reditelj Predrag Velinović, direktor fotografije Milorad Glušica i montažerka Anika Tesla.
Na 10. KFF-u, koji će biti otvoren 27. avgusta u 15 sati u bioskopu Kvart, biće dodeljene nagrade za najbolji film, najbolju montažu i za najbolji dizajn zvuka, kao i nagrada mladog žirija, koju dodeljuju posetioci uzrasta od 15 do 20 godina, čiji rad prati mentor.
Za 29. avgust od 14 sati u bioskopu Kvart najavljen je masterklas Jelene Maksimović, jedne od trenutno najprepoznatljivijih montažera u Srbiji. Diplomirala je FTV montažu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a kao montažerka, korediteljka i koscenaristkinja radila je na filmovima koji su prikazivani na internacionalnim filmskim festivalima u Kanu, Veneciji, Berlinu, Lokarnu, Roterdamu, Torontu, Sarajevu… Pored filma, ostvarila je brojne saradnje na polju video radova, prostornih instalacija, pozorišnih predstava.
Zatvaranje 10. KFF-a biće 30. avgusta u 15.30 sati uz dodelu nagrada i projekciju filma “Nigde” reditelja Predraga Velinovića, u kojem glavne uloge igraju Nebojša Milovanović, Marija Bergam i Miloš Samolov.

Prikazivanjem zanimljivih filmova, razgovorima sa montažerima, dizajnerima zvuka, majstorima vizuelnih efekatam, specijalizovanim predavanjima iz post-produkcije i drugim aktivnostima, KFF nudi jedinstven sadržaj kako u Srbiji, tako i u ovom delu Evrope.
Cilj KFF-a je da posetiocima ukaže na filmsku umetnost kao neodvojivi deo svakodnevnog života i da istovremeno pruži inspirativan, nov i svež pogled na film kroz prizmu post-produkcije. Takođe, KFF želi da afirmiše poznate i promoviše neafirmisane filmske umetnike sa domaćih i stranih prostora, te da razmenom znanja i iskustava doprinese poboljšanju filmskog kadra u Srbiji, a da široj publici ukaže na značaj post-produkcije u stvaranju filmske umetnosti.
Osim u bioskopu Kvart, festivalski program biće odražan i u Kulturnom centru “Evergreen”, gde će 30. avgusta biti prikazani pobednički filmovi.
Festival je podržan od Ministarstva kulture i informisanja Srbije, kao i gradskih vlasti Kraljeva.
Festivalski sajt je kff.rs, a program sa satnicom nalazi se u Kalendaru portala SEEcult.org
Jubilarni 10-i Kraljevski filmski festival • Bioskop KVART

 

Najčitanije

spot_img

JOŠ OD AUTORA

The Continental: From the World of John Wick

Vratimo se u Njujork iz 1970-ih i legendarni hotel za ubice iz John Wick univerzuma. The Continental upoznajemo kroz mladog Winston Scott-a koji se...

„3211“

Režija: Danilo Bećković i Andrijana Stojković Scenario: Dimitrije Vojnov Uloge: Stefan Đurić Rasta, Radomir Rale Milenković, Goran Sultanović, Slaviša Čurović, Milan Čučilović... Žanr: muzički, biografski, triler O filmu:...

„Napoleon“ novi film Ridlija Skota uskoro u bioskopima

Trejler za film „Napoleon“, čiju režiju potpisuje Ridli Skot, objavljen je u ponedeljak 10. jula, a za 24 časa na Jutjubu je pregledan više...

Najava i trejler filma „Čuvari formule“ Dragana Bjelogrlića

Novi film Dragana Bjelogrlića „Čuvari formule” biće premijerno prikazan na jednom od najvećih evropskih filmskih festivala u Lokarnu (Švajcarska) i to u okviru prestižnog...