Drama „Alcarras“ najbolji film festivala u Berlinu

Zlatnog medveda, nagradu za najbolji film ovogodišnjeg Berlinalea, dobio je u sredu španski film „Alcarras“ rediteljke Karle Simon.
„Ovu nagradu posvećujem onima koji se uprkos svim nedaćama bave poljoprivredom“, rekla je španska rediteljka Karla Simon nakon uručenja nagrade, prenosi Hina.
Film „Alcarras“ tematizuje borbu jedne španske porodice uzgajivača breskvi koja se bori protiv rušenja plantaže za potrebe proizvodnje solarne energije.

Srebrni medved za najbolju režiju dodeljen je francuskoj rediteljki Kler Denis za film „Avec amour et acharnement“.
Veliku nagradu žirija dobio je južnokorejski reditelj Hong Sangso za fllm „The Novelists Film“ a nagradu žirija dobio je meksički film „Robe of Gems“ rediteljke Natali Lopez Galjardo.
Nemačka glumica Melkem Kaptan iz filma „Rabye Kurnaz protiv Georga W. Busha“ dobitnica je Srebrnog medveda za glavnu ulogu. Ove godine se dodeljuje samo jedna nagrada za glavnu ulogu s obzirom na to da se više ne dele nagrade za glavnu mušku i žensku ulogu.
Isti film, koji tematizuje borbu jedne nemačke majke turskog porekla čiji sin je nepravedno proveo nekoliko godina u logoru Gvantanamo, dobio je Srebrnog medveda za najbolji scenario koji je dodeljen nemačkoj scenaristkinji Laili Sieler.
Za glavne nagrade je ove godine konkurisalo 18 filmova. Na čelu međunarodnog žirija našao se američki reditelj Em Najt Šalaman.

Ovogodišnji 72. po redu Berlinale održava se uz stroge protivpandemijske mere uz ograničeni broj sedišta u bioskopima. I takmičarski deo je skraćen na sedam umesto uobičajenih deset dana a festival traje do nedelje projekcijama za široku publiku.
Odluka vođstva festivala da se ove godine Berlinale, uprkos napetoj epidemiološkoj situaciji održi uz prisustvo publike, naišla je na kritiku jednog dela javnosti.
Nemačka državna ministarka za kulturu Klaudia Rut u sredu je iznova odbranila ovu odluku ističući važnost Berlinalea za filmski svet. „Odluka da se Berlinale održi uživo je bila uprkos pandemiji ispravna“, rekla je Rut.
Prošle godine je Berlinale održan u dva dela: u martu virtuelno za stručnu publiku i na leto za široku publiku u bioskopima na otvorenom.

Najčitanije

spot_img

JOŠ OD AUTORA

Najava i trejler filma „Dina: drugi deo (Dune: Part Two)“

Nakon pada kuće Atreides, dolazi vreme za osvetu. Prvi trejler za film "Dina: drugi deo" je predstavljena ovih dana javnosti, sa Timoteom Šalameom i...

Balada o ptici pevačici i zmiji (Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes)

Balada o ptici pevačici i zmiji (Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes) označava povratak franšize u prequel bez Jennifer Lawrence. Nakon najave reboota...

Najava i trejler filma „Gran Turismo“

Godine 1997. izašla je igra "Gran Turismo" na prvoj PlayStation konzoli. Ova precizna simulacija vožnje, koju je kreirao Kazunori Yamauchi iz Polyphony Digital, privukla...

Miloš Avramović otkrio kada izlazi novi deo filma „Južni Vetar“

Treći deo stiže brže nego što smo mislili. "Južni Vetar: Na Granici" završio je emitovanje početkom ovog meseca, a fanovi su režisera i ostatak ekipe...