Drama „Alcarras“ najbolji film festivala u Berlinu

Zlatnog medveda, nagradu za najbolji film ovogodišnjeg Berlinalea, dobio je u sredu španski film „Alcarras“ rediteljke Karle Simon.
„Ovu nagradu posvećujem onima koji se uprkos svim nedaćama bave poljoprivredom“, rekla je španska rediteljka Karla Simon nakon uručenja nagrade, prenosi Hina.
Film „Alcarras“ tematizuje borbu jedne španske porodice uzgajivača breskvi koja se bori protiv rušenja plantaže za potrebe proizvodnje solarne energije.

Srebrni medved za najbolju režiju dodeljen je francuskoj rediteljki Kler Denis za film „Avec amour et acharnement“.
Veliku nagradu žirija dobio je južnokorejski reditelj Hong Sangso za fllm „The Novelists Film“ a nagradu žirija dobio je meksički film „Robe of Gems“ rediteljke Natali Lopez Galjardo.
Nemačka glumica Melkem Kaptan iz filma „Rabye Kurnaz protiv Georga W. Busha“ dobitnica je Srebrnog medveda za glavnu ulogu. Ove godine se dodeljuje samo jedna nagrada za glavnu ulogu s obzirom na to da se više ne dele nagrade za glavnu mušku i žensku ulogu.
Isti film, koji tematizuje borbu jedne nemačke majke turskog porekla čiji sin je nepravedno proveo nekoliko godina u logoru Gvantanamo, dobio je Srebrnog medveda za najbolji scenario koji je dodeljen nemačkoj scenaristkinji Laili Sieler.
Za glavne nagrade je ove godine konkurisalo 18 filmova. Na čelu međunarodnog žirija našao se američki reditelj Em Najt Šalaman.

Ovogodišnji 72. po redu Berlinale održava se uz stroge protivpandemijske mere uz ograničeni broj sedišta u bioskopima. I takmičarski deo je skraćen na sedam umesto uobičajenih deset dana a festival traje do nedelje projekcijama za široku publiku.
Odluka vođstva festivala da se ove godine Berlinale, uprkos napetoj epidemiološkoj situaciji održi uz prisustvo publike, naišla je na kritiku jednog dela javnosti.
Nemačka državna ministarka za kulturu Klaudia Rut u sredu je iznova odbranila ovu odluku ističući važnost Berlinalea za filmski svet. „Odluka da se Berlinale održi uživo je bila uprkos pandemiji ispravna“, rekla je Rut.
Prošle godine je Berlinale održan u dva dela: u martu virtuelno za stručnu publiku i na leto za široku publiku u bioskopima na otvorenom.

Najčitanije

spot_img

JOŠ OD AUTORA

Eddie Murphy se vraća u „Beverly Hills Cop: Axel Foley“ na Netflix-u

Eddie Murphy se vraća kao čuveni policajac van svog elementa, Axel Foley, u dugo očekivanom nastavku "Beverly Hills Cop: Axel Foley", i izgleda kao...

Najava i trejler filma „Izmišljeni prijatelji“ (Imaginary Friend)

Promena žanra za Johna Krasinskog nakon njegova dva filma Tiho mesto (A Quiet Place). Njegovo novo ostvarenje naziva se Izmišljeni prijatelji (Imaginary Friend) i...

Kung Fu Panda se vraća, ali sa pojačanjem!!!

Prvi trejler za "Kung Fu Panda 4" je stigao, sa povratkom Jack Black-a kao Po-a pored raznovrsnog asortimana novih i povratnih likova. Trejler pun akcije...

Denis Villeneuve otkrio da radi na scenariju za treći „Dune“ film

Režiser je pričao o njegovim planovima za "Dune Messiah", i kako je predstojeći druge deo Dine ''mnogo bolji'' od prvog. Dok brojimo dane do izlaska...