Legendary Pictures i Warner Bros. su objavili, nakon nekoliko meseci neizvesnosti, prvi impresivni zvanični trejler za novu adaptaciju Dine na bioskopskim ekranima. Radi se o novom pokušaju prenošenja čuvenog naučno fantastičnog književnog dela na filmsko platno, kojeg potpisuje Frank Herbert. U pitanju je titanski filmski projekat čiju režiju potpisuje Denis Villeneuve a glavnu ulogu u filmu ima mlada filmska zvezda Timothée Chalamet koji će biti Paul Atreides.
Pored njega ćemo u filmu videti veliki broj filmskih zvezda kao što su Oscar Isaac kao Duke Leto, Rebecca Ferguson kao Jessica Atreides, Zendaya kao Chani, Javier Bardem kao Stilgar, Stellan Skarsgård kao Vladimir Harkonnen, Charlotte Rampling kao Gaius Helen Mohiam, Jason Momoa kao Duncan Idaho, Dave Bautista kao Glossu Rabban, David Dastmalchian kao Piter De Vries i Josh Brolin kao Gurney Halleck.

Scenario ovog filma potpisuju reditelji Eric Roth i Jon Spaiht, dok su za produkciju filma zaduženi Thomas Tull, Mary Parent, Cale Boyter, dok su Brian Herbert, Byron Merritt i Kim Herbert izvršni producenti.

Priča filma Dina se dešava u dalekoj budućnosti i kazuje nam priču Paula Atreidesa čija porodica prihvata da preuzme kontrolu nad pustinjskom planetom Arrakis. Kao područje koje obiluje izuzetim resursima pomenuta planete je poprište sukoba između dve ugledne aristokratske porodice. Nakon izdaje od strane svoje porodice, Paul beži u pustinju i njegova avantura će biti prožeta politikom, religijom i čovekovim odnosom prema prirodi. Povešće pobunu koja ima za cilj povratka uticaja i moći svoje porodice nad Arrakisom.

Legendary Pictures je sklopio sporazum sa Herbertovim naslednicima i stekao je sva televizijska i bioskopska prava na ovaj naučno fantastični roman. S obzirom da je Herbert napisao pet poglavlja biće obilja materijala za kreaciju nove filmske sage.
David Lynch je 1984 realizovao svoju filmsku verziju romana u kome je Kyle MacLachlan imao glavnu ulogu i nije dobro prošao na box office blagajnama. Čileanac je radio na svojoj verziji filma ali nije uspeo da ga privede kraju zbog isteka prava na licencu romana, njegove napore da ekranizuje ovaj roman može se videti u dokumentarcu Jodorowsky’s Dune (2013).

Film bi, prema planovima, trebao da stigne na bioskopska platna 17 decembra 2020 godine.

00vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments