studio_publicity_kirk_douglas
Kirk Douglas je preminuo u svojoj 103. godini, objavila je njegova porodica u sredu. Douglas, koji je bio jedina preostala živa zvezda Zlatnog doba Holivuda, otac je i Oskarovca glumca i producenta Michael Douglas-a, a poznato je da mu je snaja glumica Catherine Zeta-Jones.
„Sa neverovatnom tugom, moj brat i ja vas obaveštavamo da nas je Kirk Douglas danas napustio u svojoj 103. godini ,“ Michael Douglas je izjavio magazinu People. “On je bio širom sveta poznata zvezda, glumac iz zlatnog doba Holivuda koji je doživeo svoje zlatne godine, humanitarac koji je cenio pravdu i borio se za ono u šta je verovao i postavljao standarde koji su nas inspirisali.“
Rođen kao Issur Danielovitch Demsky u Amsterdamu, New York, 1916. godine, Douglas je bio sin Jevreja imigranata iz Rusije i radio je na teškim poslovima pre nego je postao glumac, a o tome je pisao u svojoj autobiografiji iz 1988. godine “The Ragman’s Son”. Douglas je bio i vojnik za vreme Drugog Svetskog rata, i to u mornarici. Svojom specifičnom pojavom, bradom sa rupicom i mišićavim telom, Douglas je glumio u toliko raznovrsnih filmova u šest decenija dugoj glumačkoj karijeri. Ipak, Douglas je najpoznatiji po ulogama buntovnika protiv sistema a nekada i po ne tako simpatičnim likovima. Pre nego je njegov sin Michael pokupio nagrade, Kirk Douglas je igrao opake likove u klasicima kao što su “Ace in the Hole” i “The Bad and the Beautiful”.
Douglas je igrao u dva ranija filma Stanley Kubrick-a, “Paths of Glory” i “Spartacus”, i pomogao je da se razbije poznata Holivuska crna lista tako što je zaposlio pisca scenarija Dalton Trumba da uradi scenario za “Spartacus”. Douglas je bio i jedan od najvećih humanitaraca u Holivudu, a odlikovan je i sa Medal of Freedom 1981. godine. Douglas ima toliko legendarnih filmova. Od “Gunfight at the O.K. Corra”l (Doc Holiiday), “Lonely Are the Brave”, “Out of the Past”, “Seven Days in May”, “The Strange Love of Martha Ivers”, bokserski klasik “Champion”, i “Lust for Life” (kao Vincent Van Gogh).  Douglas se nije plašio žanrova pa se oprobao i u sci-fi filmovima kao “20,000 Leagues Under the Sea”, “The Final Countdown”, “Saturn 3”, i horor “The Fury”.
Douglas-ova poslednja velika uloga je bila 2003. godine u drami “It Runs in the Family”, sa sinom Michael Douglas-om i unukom Cameron-om.

avatar
  Subscribe  
Notify of