filmski-centar_srbije
Filmski centar Srbije je objavio rezultate konkursa za sufinansiranje projekata za dugometražne igrane filmove i filmove sa nacionalnom temom.
Projekat dugometražnog igranog filma „Košare“, po scenariju Đorđa Milosavljevića, u režiji Balše Đoga (produkcija Omega production), dobiće podršku Filmskog centra Srbije u iznosu od 50 miliona dinara.
Ovu odluku doneo je Upravni odbor FCS (sednica je održana 7. maja), na osnovu predloga konkursne komisije u kategoriji Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih filmova sa nacionalnom temom. Kako se ističe u obrazloženju, projekat „Košare“ predstavlja „hvale vrednu ideju da se posle bezmalo dve decenije odlaganja filmski obradi tema koja je istovremeno od prvenstvenog nacionalnog značaja i izrazito umetnički potentna“, a 50 miliona dinara je i najveći iznos koji je dodeljen na ovom kokursu.
Podrška u istoj kategoriji stiže i projektu „Hadžijino zvono“, po scenariju Vojislava Nanovića i Milene Marković, u režiji Milutina Petrovića (produkcija This and That productions), koji dobija 43 miliona dinara. Reč je, kako je objavio FCS, o „najkvalitetnijem scenariju na ovom konkursu, kome ne manjka ni jedan element koji nam može ukazati da smo na pragu, ili na tragu, istinskog umetničkog dela“.
Na konkursu sa nacionalnom temom „prošao“ je i dugometražni dokumentarac „Milica Tomić“, posvećen prvoj ženi – uredniku jednog srpskog časopisa, u režiji Nikole Spasića (produkcija „Rezon“), koji će dobiti sedam miliona dinara.

Na čelu liste sa podrškom od 45 miliona dinara, u kategoriji Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova, u kojoj uvek vlada i najveća „gužva“, našao se projekat drugog dela filma „Južni vetar“, reditelja Miloša Avramovića (sa Petrom Mihajlovićem potpisuje i scenario), u produkciji „Režima“. Prema prijavi projekta, autorska i glumačka ekipa ostala je ista kao i u prvom delu filma, koji je tokom 2018. i 2019. bio apsolutni bioskopski hit u poslednje gotovo dve decenije.
Milion dinara manje (44), dobija projekat filma „Peščana hronika“, po istoimenom romanu Pavla Zelića, koji je napisao i scenario, u režiji Petra Ristovskog (produkcija Living pictures), a autorskom projektu „Mraz“ Pavla Vučkovića stiže podrška od 37 miliona dinara. Vučković je već dobio podršku FCS na konkursu za razvoj scenarija i razvoj projekata, a obezbedio je i makedonskog koproducenta.
Među izabranim projektima igranih filmova je i „Senoviti Mediteran“, po scenariju Monje Jović, u režiji Ivana Jovića (produkcija Terirem), koji će, posle podrške FCS-a na konkursu za razvoj projekata 2016, podrške na konkursima Mreže kinematografija Jugoistočne Evrope (SEE CINEMA Network) i Kreativne Evrope (program MEDIA), sada dobiti 31 milion i šest stotina hiljada dinara. Tu je i projekat „Izolacija“, reditelja Marka Backovića (sa Markom Jocićem potpisuje i scenario), koji može da računa na podršku od 29 miliona dinara. Backovićev projekat je, takođe, već podržan od CS-a, na konkursu za razvoj scenarija 2017.

Bez podrške su ostali…

Reditelj Lordan Zafranović sa svojim projektom filma „Djeca Kozare“, nije „prošao“ ni na ovom konkursu FCS-a, u kategoriji sufinansiranja filmova sa nacionalnom temom.
Na konkurs za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova, koji je FCS objavio 5. februara ove godine, pristigla su 22 projekta, a na listi onih koji nisu dobili podršku našli su se projekti „Tuđe cipele“ Nikole Koja, „Bela nedelja“ Bojana Vuletića, „Heroji“ Predraga Velinovića, „Trpele“ Slobodana Skerlića, „Sekundant“ Darka Lungulova, HIDE OUT 1453, Lazara Bodrože…

avatar
  Subscribe  
Notify of