61bZKIe03YL

Uskoro nam stiže TV adaptacija bestselera Filipa Pulmana.
Nakon radio verzije, pozorišne adaptacije, brojnih audio knjiga i stripova, jedne filmske verzije, na redu je došla i televizijska adaptacija čuvenih bestseler romana Filipa Pulmana.
BBC kanal je pristupio ovom ambicioznom projektu a na njegovom čelu se nalaze Jonathan Strange & Mr. Norrell. Radiće se o mini seriji koja će imati 8 epizoda a već je naručena i druga sezona. Datum emitovanja još nije obelodanjen, ali je BBC objavio kratak tizer u kome možemo videti prve kadrove serije. Glumačku ekipu cine:  Dafne Keen, James McAvoy, Ruth Wilson i Lin-Manuel Miranda. Celu sezonu režirao je Tom Huper, Oscarom nagrađeni reditelj za “Kraljev govor” iz 2010.
U pitanju je ekranizacija književne trilogije Filipa Pulmana “Njegova mračna tkanja” a nju čine tri knjige: “Severna svetlost”, “Ćilibarski durbin” i “Čudotvorni nož”. Inače sve pomenute knjige se mogu naći i na srpskom jeziku u izdanju Lagune.


Evo i kratkog uvoda u radnju prve knjige i prve sezone tv serije: dvanaestogodišnja Lajra živi kao usvojenica u koledžu Džordan. Njen život se okreće naglavačke pojavljivanjem dva moćna posetioca.Prvi je njen zastrašujuci stric lord Asrijel, koji naučnicima koledža prikazuje dokaze o čudnoj pojavi na dalekom severu, izmedu ostalog fotografije tajanstvenog nebeskog fenomena pod imenom Prah i nejasnih obrisa grada unutar Aurore Borealis, za koji on pretpostavlja da je deo nekog drugog sveta. Drugi posetilac, gospođa Koulter, zagonetna naučnica i istraživač, obasipa Lajru pažnjom koja joj je nedostajala. Ali ništa nije onako kako izgleda. Uskoro Lajra biva uvučena u veliku avanturu na Severu, gde će doći do naučne stanice u kojoj se izvode eksperimenti suviše strašni da bi se o njima pričalo. Da bi preživela, ona mora da stigne tamo gde nije niko pre nje – iza Severne svetlosti…

avatar
  Subscribe  
Notify of