Radnja TV serije Američki bogovi (American Gods) je ekranizacija istoimenog bestseler romana Nika Gejmena.
U njemu nam se pripoveda rat starih i novih bogova: tradicionalni bogovi iz čitavog sveta, sa biblijskim i mitološkim korenima, sve više gube vernike nauštrb modernim božanstvima Amerike: kolima, Internetom, televizijom i medijima.


Priprema se novi svojevrsni Ragnarök, rat između tradicije i modernizma, između istorije civilizacija protiv velikih promena u XX i XXI veku.
American Gods se vraća drugom sezonom na male ekrane, dve godine nakon prve sezone, 10. marta na kanalu Starz za američko tržište i na Amazon Prime Video na globalnom nivou.

Senka je proveo tri godine u zatvoru, gledajući svoja posla, služeći svoju kaznu. Želeo je samo da se vrati u zagrljaj svoje voljene žene i da se kloni nevolje do kraja života. Ali svega nekoliko dana pre isteka kazne saznaje da mu je žena poginula u saobraćajnoj nesreći. Od tog trenutka, svet je za njega samo jedno negostoljubivo mesto.
Odlazeći na sahranu, Senka u avionu upoznaje sedog čoveka koji sebe zove Gospodin Sreda. Ovaj samozvani prevarant i bitanga nudi Senki posao. A Senka ga, kao čovek koji više nema šta da izgubi, prihvata.
Ali rad za enigmatičnog Sredu ima svoju cenu i Senka ubrzo shvata kako će njegova uloga u Sredinim mahinacijama biti mnogo opasnija nego što je mogao da zamisli. Zapetljan u svet tajni, on kreće na divlje putešestvije i susreće, između ostalih, ubilačkog Černoboga, vragolastog Gospodina Nansija i prelepu Ister – koji naizgled svi znaju više o njemu nego on sam.
Senka će ubrzo naučiti da prošlost ne umire, da svi, uključujući i njegovu pokojnu ženu, imaju tajne i da se ispod spokojne površine svakodnevice sprema oluja – epski rat za samu dušu Amerike –sukob star koliko i samo čovečanstvo.

avatar
  Subscribe  
Notify of